Persoonlijke hulpmiddelen

Euro kan nog alle kanten op

Door: Ad Nooten

Ad Nooten is een van de bekendste zelfstandige traders, die ons land rijk is.
Meer van Ad Nooten.

In: EUR/USD, Valuta: Amerika — 2012-08-08 11:58:26

De euro steeg afgelopen vrijdag plots, waardoor het momenteel nog alle kanten op kan met de munt.

Daggrafiek 1 euro/dollar di 7 aug 2012

De euro leek vorige week donderdag verder te dalen. Dit vond zijn oorzaak in het uitblijven van aanvullende stimulerende maatregelen door de ECB. De munt schoot door onopgehelderde oorzaak afgelopen vrijdag echter omhoog. Ik acht het niet ondenkbaar dat er is geïntervenieerd. Contraire valutabewegingen als deze ontstaan niet zomaar, daar is een katalysator voor nodig en die heb ik in het nieuws van die dag niet kunnen ontdekken. Wat de reden van de plotse stijging ook mag zijn, de euro keerde terug naar het 50% niveau en kwam daar deze week vervolgens boven. De munt ontmoette echter weerstand bij de stippellijn rond $1,244 en bleef daarop hangen. Dit is de stand van zaken van gisterenavond.

Een potentieel scenario is dat de laatste twee candles slechts een pauze vormen in de weg omhoog. Wordt $1,244 alsnog uitgenomen dan blijven er twee mogelijke weerstandsniveaus over, dat zijn het 61,8% niveau rond $1,248 en de stippellijn rond $1,25. Een eventuele doorbraak door die laatste grens zou de euro verder doen aansterken. De top rond $1,275 zou dan het volgende doel zijn. Het is goed voorstelbaar dat we deze ontwikkeling krijgen. Kijkt u naar het koersverloop vanaf de tweede week van juli dan ontwaart u misschien de contouren van een omgekeerd hoofd en schouders patroon. Het is geen fraai patroon, maar heeft wel de vorm ervan. Dit kan leiden tot een voortzetting naar boven. Er is nochtans ook nog een andere invalshoek, die schets ik aan de hand van de grafiek hieronder.

Daggrafiek 2 euro/dollar di 7 aug 2012

Het is dezelfde grafiek, maar dan met de lijnen y en y’ eraan toegevoegd. De lijnen vormen samen een nogal uit te kluiten gewassen potentiële vlag. Zolang lijn y’ niet naar boven doorbroken wordt is de mogelijkheid daar dat er een daling naar lijn y volgt, wat dan een uitbraak naar beneden aannemelijk zou maken. De euro zou na zo’n uitbraak de neerwaartse trend opnieuw oppakken. U ziet dat het met de stijging van afgelopen vrijdag dus nog geen gelopen race is. Wat volgt hangt in eerste instantie af van het komend koersverloop ten opzichte van lijn y’ en de grens $1,25. Het kan op dit moment in ieder geval nog alle kanten op, zowel naar boven als naar beneden.

-Ad Nooten-

 

Images

Geef uw waardering

  • Rating 2.7/5

499 stemmen (Score 2.7/5)

Document acties
 

©2011-2016 Atopia