Persoonlijke hulpmiddelen

Euro omhoog binnen wig

Door: Ad Nooten

Ad Nooten is een van de bekendste zelfstandige traders, die ons land rijk is.
Meer van Ad Nooten.

In: EUR/USD, Valuta: Amerika — 2012-08-22 14:30:09

De euro won gisteren terrein en beweegt omhoog binnen een wig in ontwikkeling. Het patroon is dus nog steeds niet af.

Daggrafiek euro/dollar di 21 aug 2012

Vorige week schreef ik over de stijgende wig y-y’ die in ontwikkeling was in de grafiek van de euro tegen de dollar. Een week later moet ik vaststellen dat het patroon nog niet is afgerond met de gebruikelijke uitbraak naar beneden. Er lag steun bij de onderkant van de formatie en de munt is gisteren stevig opgeveerd. Dit wordt veroorzaakt door speculaties dat de ECB binnenkort een plafond zou leggen in het koersverloop van Spaanse en Italiaanse staatsobligaties. De markt gelooft hier gezien de stijging in.

De euro beweegt nu in de richting van lijn y’, dat is de bovenste lijn van de wig. Het verloop ten opzichte van die lijn is in eerste instantie bepalend voor het toekomstige koersverloop. Breekt de euro door lijn y’ en dus naar boven uit de wig dan ontwikkelt het patroon zich niet verder. We moeten ons in dat geval richten op een verder herstel, al is er in de stippellijn rond $1,262 zoals we direct in de weekgrafiek zullen zien wel een cruciaal potentieel weerstandsniveau dat dan nog een rol kan spelen. Wordt lijn y’ niet doorbroken dan kan de wig zich alsnog op de normale wijze ontwikkelen. Dit zou een uitbraak naar beneden en een vervolg van de daling betekenen. Dit zijn de twee opties waarmee ik naar de weekgrafiek ga.

 

Weekgrafiek euro/dollar di 21 aug 2012

De euro beweegt zoals we bij de daggrafiek zagen in de richting van de bovenkant van het patroon. Een uitbraak naar boven zou inhouden dat de munt naar de stippellijn rond $1,262 gaat. Dit is een belangrijke lijn, het is namelijk de neklijn van een groot hoofd en schouders patroon. Er ligt normaal gesproken weerstand bij zo’n lijn en de euro zou vanaf die lijn de daling dan weer kunnen hervatten.

Het zou anders worden als zowel lijn y’ als de grens $1,262 uitgenomen worden, dan kan  namelijk alleen de laatste top rond $1,275 de munt nog weerhouden van een verdere opmars. Een doorbraak door $1,275 zou een sterke prestatie zijn en de weg openen naar $1,30.

Wordt lijn y’ niet doorbroken en gaat de euro weer in de richting van lijn y dan ligt een uitbraak naar beneden in het verschiet. Dit is het meest waarschijnlijke scenario bij een patroon als dit. Een uitbraak naar beneden zou een daling naar de stippellijn rond $1,188 tot gevolg hebben, een niveau waar gezien het hoofd en schouders patroon dan niet noodzakelijkerwijs steun zou liggen.

We hebben nu twee uitgewerkte scenario’s. Technisch gezien ligt een daling het meest voor de hand, lag het echter maar zo eenvoudig. Markten kennen de laatste tijd door de voortdurende bemoeienissen van politici en centrale bankiers bij tijd en wijle een volstrekt onvoorspelbaar koersverloop. Dat zal de komende weken naar ik veronderstel niet anders zijn en dat maakt de markten onberekenbaar. Hoewel een daling in technische zin aannemelijk is lijkt het me verstandig om met beide scenario’s rekening te houden, tot de markt een keuze gemaakt heeft uit de beide opties.

-Ad Nooten-

Images

Geef uw waardering

  • Rating 2.7/5

575 stemmen (Score 2.7/5)

Document acties
 

©2011-2016 Atopia