Persoonlijke hulpmiddelen

Vlag euro over in een wig

Door: Ad Nooten

Ad Nooten is een van de bekendste zelfstandige traders, die ons land rijk is.
Meer van Ad Nooten.

In: EUR/USD, Valuta: Amerika — 2012-06-20 11:59:44

Uit de vlag van vorige week is een wig in ontwikkeling voortgekomen, ook dit wijst op een daling.

Daggrafiek euro/dollar di 19 jun 2012

De afgelopen twee weken tekende ik vlaggen in de daggrafiek van de euro ten opzichte van de dollar, patronen die een daling het meest logisch maakten. Ik voegde daar vorige week woensdag echter aan toe niet zeker te zijn van zo’n daling, dit omdat de munt sinds de middag ervoor duidelijk werd gesteund. De daling is er zoals u ziet niet gekomen en de euro is verder opgelopen. Er is inmiddels een groter patroon ontstaan, namelijk de wig x-x’. Een wig is een voortzettingspatroon, wordt het afgerond met een uitbraak naar beneden dan daalt de euro alsnog verder. Uit de laatste drie candles blijkt echter dat er nog sprake is van veel strijd. Dit blijkt uit de lange groene en rode candles die elkaar afwisselen. Het lijkt me daarom goed om niet alleen te kijken of er een uitbraak naar beneden komt, maar ook het verloop ten opzichte van de bovenste lijn in de gaten te houden. Laat ik beide scenario’s schetsen die mogelijk zijn.

Het normaal gesproken minst waarschijnlijke scenario is dat de euro naar boven uit de wig x-x’ breekt. De euro wordt dan sterker ten opzichte van de dollar en de wig verder onbruikbaar. Er kan in dat geval weerstand liggen rond $1,279 (50%), $1,291 (61,8%) en $1,30 (voorgaande bodems).

Aannemelijker bij een stijgende wig is dat het van een uitbraak naar beneden komt. Het patroon zou dan een koersdoel meekrijgen van ongeveer $1,19, dichtbij een bodem op $1,188 uit juni 2010. De euro zou dan allereerst door het steunniveau $1,244 en de bodem rond $1,229 zakken, iets dat we uiteraard wel zouden moeten verifiëren.

Weekgrafiek euro/dollar di 19 jun 2012

Eén blik op de weekgrafiek volstaat om te zien dat de wig x-x’ midden tussen de laatste toppen en de bodem uit juni 2010 ligt. Het lijkt dus een tijdelijke opleving te zijn, een klassiek patroon uit de technische analyse. Een neerwaarts vervolg naar $1,188 ligt dus het meest voor de hand. Het is echter nog geen gelopen race, zoals we aan de strijd in de daggrafiek zagen. Het vervolg is pas een feit zodra we daadwerkelijk de uitbraak naar beneden hebben die bij dit patroon hoort.

-Ad Nooten-

 

Images

Geef uw waardering

  • Rating 2.9/5

558 stemmen (Score 2.9/5)

Document acties
 

©2011-2016 Atopia