Persoonlijke hulpmiddelen

Goudwinkels en juweliers staken in India

Door: Florijn

Florijn is redacteur van ValutaPlaza. Florijn houdt zich vooral bezig met muntstukken.
Meer van Florijn.

In: Hot! — 2012-03-21 15:10:00

De goudwinkels en juweliers in India staken voor het eerst landelijk en zijn de gehele dag gesloten als protest tegen de extra importbelasting op goud die de regering heeft doorgevoerd om haar handelstekort met het buitenland te verlagen.

De Indiase minister van financiën Pranab Mukherjee wil met deze maatregel de grote hoeveelheden goud die worden geïmporteerd, indammen. De goudwinkels zijn van plan de staking met nog 2 dagen te verlengen. De goudprijs sloot vandaag op $ 1650 / € 1248 per troy ounce.

Mukherjee heeft de importheffing op gouden baren, gouden munten en platina verdubbeld van 2 naar 4 procent. Op deze manier probeert men de grote hoeveelheden goud die India importeert te verminderen. Deze import zet namelijk een grote druk op de harde valuta deviezen van India. De Indiase overheid probeert tevergeefs papieren goud in de vorm van goud certificaten uitgegeven door Indiase banken populair te maken. Het bezit van fysiek goud als spaarmiddel is zo in de Indiase cultuur ingebed dat door de toenemende welvaart in India de goud verkopen en import van goud uit het buitenland onverminderd hoog blijven ondanks de gestegen goudprijs van de afgelopen jaren.

india1.png 

bron:

GOUDMARKT

Geef uw waardering

  • Rating 2.8/5

710 stemmen (Score 2.8/5)

Document acties
 

©2011-2016 Atopia