Persoonlijke hulpmiddelen

Jubileum munt ter ere van 60 jaar Koningin Elisabeth

Door: Florijn

Florijn is redacteur van ValutaPlaza. Florijn houdt zich vooral bezig met muntstukken.
Meer van Florijn.

In: Leerzaam — 2012-03-26 15:31:50

Ter gelegenheid van het diamanten jubileum van Hare Majesteit Koningin Elisabeth in juni 2012 worden UK £5 munten geslagen van edelmetalen door The Royal Mint.

De hele wereld zal de 60 jarige troonviering in Groot-Brittannië in juni 2012 volgen. Slechts één andere monarch heeft deze gedenkwaardige mijlpaal bereikt, haar over-overgrootmoeder, koningin Victoria. Dit maakt het een van de meest belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de monarchie.

De 5 pond munten ter gelegenheid van dit diamanten jubileum van koningin ELisabeth verschijnen in sterling zilver, verguld zilver, zilver Piedfort, goud en platinum.

Een Piedfortmunt is een munt die is geslagen op een dubbeldikke rondel, soms wel op een driedubbeldikke rondel. De diameter van de munt blijft meestal gewoon hetzelfde maar de dikte veraderd hierbij. Dit soort munten zijn bedoelt als verzamelaarsmunten en komen nauwelijks of niet in omloop.UK12DJSP_ObvRev.jpg

De munt heeft twee portretten. De ene zijde toont een afbeelding van Hare Majesteit in deze tijd formeel en statig gekleed. Het andere portret is een eerbetoon aan Mary Gillick, een jeugdige  beeltenis uit 1953. Het is een klassieke afbeelding van een jonge vorstin met een lauwerkrans naast de Latijnse woorden 'Dirige Deus Gressus Meos'.

 

Bronnen:

Marketwatch, The Royal Mint

 

Geef uw waardering

  • Rating 2.8/5

941 stemmen (Score 2.8/5)

Document acties
 

©2011-2016 Atopia