Persoonlijke hulpmiddelen

Veilige havens

Door: Gökhan Erem

Gökhan is uw Technisch Analist en Valutaspecialist. Zijn jarenlange ervaring op de financiële markten wordt toegepast op de mondiale valutamarkten en vindt zijn weg naar u door middel van scherpe en duidelijke analyses.
Meer van Gökhan Erem.

In: EUR/USD, Valuta: Amerika, Leerzaam, Valuta: Europa, Valuta: Azië, EUR/Yen — 2011-09-26 11:40:00

De Euro ligt onder druk wanneer het gaat om de vergelijking met de USD. In het recente verleden betekende dit dat er veelal gevlucht werd naar safe havens zoals we die kennen. Het zijn er inmiddels heel wat. Ik noem een CHF, AUD, SGD, NOK en natuurlijk het goud. Nu is de vraag zien we geld dat uit EUR gaat in de andere valuta lopen en zien we dus de koersen van de alternatieven die veiliger worden geacht oplopen. Dat is de vraag en dat gaan we uitzoeken.

De valuta's die safe haven heten te zijn zijn er tegenwoordig meer dan de valuta's die gevaarlijk heten te zijn. Dat zou de boel moeten versimpelen ware het niet dat de omvang van de probleemvaluta's zoals de EUR en de USD vele malen groter is dan de grootte van alle safe havens bij elkaar opgeteld. Het is dus onmogelijk om alle Euros in te wisselen tegen zeg bijvoorbeeld de Noorse Kroon. Dat is wat ik bedoelde in gewoon Nederlands.

 

Los van of het allemaal past is het nog maar de vraag of het allemaal wel zo gespeeld wordt. Want het staat wel in de krant dat de EURO stuk kan, maar is dat niet een beetje laat? Wanneer we de columns van vriend Sassen eens bezien wordt snel duidelijk dat de fundamentele collega's, de goeien althans, al geruime tijd roepen dat dit gaat gebeuren. Los van het uiteindelijke resultaat of de EUro dan wel of niet meer bestaat, ze hebben wel een punt natuurlijk. De EURO zal niet meer de EURO zijn zoals we die kennen voor de crisis. Daarmee is per definitie een einde gekomen aan de EURO, echter alleen zoals we hem vertrouwden en kenden, maar niet per se fysiek.

 

De graadmeter die men automatisch pleegt te hanteren wanneer het om de EUR gaat is natuurlijk de koersontwikkeling van het valutapaar EUR/USD. Daar zit de druk op de ketel waar het gaat om de kracht van de EURO, maar wanneer we de ontwikkelingen zien van de EURO in verhouding tot andere valuta kan het best een ander beeld opleveren.

 

Ik zet ze op een rij en geef eronder commentaar, kijkt u mee?

 

EUR/CHF, de koning van de safe havens, waar het allemaal om ging.

 

vp-26-sep-graf-1.GIF
 

Die is dus keihard teruggezet naar de trend, Zolang de koersen de 1,25 niet weten te passeren geldt dat de downtrend nog steeds de boventoon voert. Ik zie hier dus geen vluchten in dat lijkt me duidelijk. De Zwitsers lijken de bodem erin gezet te hebben op 1,20

 

EUR/NOK, waar het geld daardoor allemaal naar toe moest, de (aan)gewezen volgende haven dus.

 
vp-26-sep-graf-2.GIF
 

Er is inderdaad een vlucht naar de NOK geweest maar deze was maar kort beleefd. Koersen zijn teruggesprongen in de range zoals we die al een hele tijd hanteren als acceptabel niveau. Met andere woorden er is geen gedrag dat wijst op aanhoudend vluchten naar de NOK.

 

Dan de EUR/AUD, voorheen ook populair, maar nu?

 

vp-26-sep-graf-3.GIF
 

De koersen in dit paar zijn een tijd geleden zijwaarts uit de lange termijn dalende trend gelopen. De focus is daarmee meer op het vormen van de trading range komen te liggen en de zogeheten turmoil in money markets heeft daar geen verandering weten te brengen.

Koersen bewegen binnen de range en er is geen teken van vluchtgedrag ten faveure van de AUD

Vervolgens de EUR/SGD, de Aziatische variant van veilige haven. Voor zover zij er een nodig hebben.

 
vp-26-sep-graf-4.GIF
 

Ook hierin hebben we een zijwaarts verloop te pakken wat tot voor kort een beetje het midden hield van de EUR/JPY en de EUR/AUD. Dalende trend binnen dit zijwaartse verloop dat correleert met de JPY is ten einde gekomen door de stijging die correleert met de AUD. Per saldo is de aanval afgeslagen en wordt de trading range behouden. Ook hier dus geen vluchtgedrag te bespeuren.

 

En dan nog tot slot de EUR/ZAR, kon wel eens een nieuw safe haventje worden werd gezegd.

 
vp-26-sep-graf-5.GIF
 
 

Het tegendeel is bewaarheid in deze grafiek. Sprongsgewijze waardeverlies van de ZAR is wat we zien en de EUR profiteert ervan. Hier is dus eerder sprake van vluchtgedrag uit de ZAR, dus safe haven ho maar.

 

Alles op een hoopje zie ik niet in waar de toename van risico zit voor EURO bezitters. Het ontwaarden vindt plaats tegen de JPY en de USD dat klopt maar sprake van wantrouwen over het voorbestaan zie ik even niet terug inde andere valutaparen.

 

Nog even dit ter overpeinzing. Wanneer de EUR/USD daalt en de koersen van EUR/X stijgen dan geldt dat USD/X nog veel harder is gestegen. Dit gezegd hebbende, Dit tezamen met het feit dat het goud ook even niet wil lopen, egt mij dat er stijgende EUR/en USD koersen te bemeten zijn en dat is niet omdat het sentiment er dus slechter op wordt aangaande de staat van deze munten. Door de onderlinge strijd tussen de EUR en de USD merken wij er niet veel van wanneer we deze exercitie niet maken, maar hieruit blijkt dat de wereld of minder slecht tegen de EUR en de USD aankijkt als het geval was een tijdje geleden.

 

Volg ons via Twitter

Geef uw waardering

  • Rating 2.8/5

813 stemmen (Score 2.8/5)

Document acties
 

©2011-2016 Atopia