Persoonlijke hulpmiddelen

Minister de Jager veroorzaakte financiële Tsunami

Door: Rick den Ouden

Rick den Ouden is al bijna dertig jaar dagelijks betrokken bij de financiële markten. Zijn aandacht gaat vooral uit naar lange termijn ontwikkelingen en de steeds kortere horizon van de media en de financiële markten.
Meer van Rick den Ouden.

In: Valuta: Nederland — 2012-02-28 09:23:18

Nederland blijkt aan de wieg van de crisis in de tweede helft van 2011 gestaan te hebben en dat gaat Europa niet vergeten

In het dit weekend verschenen boek “de Eurocrisis” maakt de Brusselse correspondent van het Financiële Dagblad, Martin Visser, duidelijk hoe groot de rol van Nederland bij de crisis is geweest. Minister de Jager blijkt de grote initiator geweest te zijn van het de banken dwingen om af te schrijven op hun bezit aan Griekse staatsleningen.

Hij ging daarmee voorbij aan de bezwaren van zijn ambtelijke top en die van de ECB. Mogelijk deed hij het om de steun van de PVDA voor het verstrekken van leningen aan Griekeland te krijgen of om de populariteit van het CDA te vergroten, maar in ieder geval speelde hij in op het negatieve sentiment over de banken bij de Nederlanders.

Ook in Duitsland werd er gepleit voor het de banken ”vragen” een bijdrage te leveren, maar niet met de overtuiging en vasthoudendheid die Minister de Jager volgens het boek aan de dag heeft gelegd. Dat Griekenland nooit alle schulden zou kunnen terug betalen was voor iedereen medio 2011 wel duidelijk maar het idee was om daar pas concreet over te praten als de grootste onrust voorbij was.

Uiteindelijk besloot Europa op 21 juli om de banken te “vragen” 21% op Griekenland af te schrijven. Na een paar dagen redeneerden beleggers dat als de banken op Griekenland moesten afschrijven hetzelfde zou kunnen gebeuren met Spanje en Italië. Paniek op de beurzen was het gevolg en niet alleen de koersen van Mediterrane obligaties doken omlaag, maar ook de Euro en de meeste aandelenmarkten daalden zeer fors.

Na de verhoging van het percentage in oktober naar 50% daalde het vertrouwen in de Euro en het onderling vertrouwen tussen banken naar nieuwe dieptepunten. Een totale banken en Euro crisis werd in december pas afgewend toen de ECB onbeperkte liquiditeiten beschikbaar stelde. Ook in december verklaarde Europa dat in de toekomst veel langer zal worden nagedacht over het banken vragen af te stempelen.

Europa zal de rol van Nederland in deze crisis niet snel vergeten. Dat kan nog interessant worden als Nederland er in maart niet in slaagt om met een overtuigend programma te komen om het overheidstekort conform de nieuwe harde Europese afspraken in 2013 tot onder de 3% te reduceren. Hoeveel miljarden aan bezuinigingen daarvoor nodig zijn horen we 1 maart als het CPB met cijfers over 2012 en 2013 komt.

Geef uw waardering

  • Rating 2.9/5

693 stemmen (Score 2.9/5)

Document acties
 

©2011-2016 Atopia